Sunday, February 17, 2013

baking.

Pencuci mulut yang agak famous sekarang, senang dibuat tak leceh. Sedap sehingga menjilat sudu.

Bahan-bahan:
5 biji telur putih
1cawan gula castor
1sudu kecil esen vanila
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil rice/white vineger


Pukul telur putih sehingga kembang gebu lepastu masuk gula sedikit demi sedikit.
Masukkan tepung jagung, kacau kacau kacau. Masuk pula esen vanilla dan vinegar. Kacau la sampai sebati.
Oven tu jangan lupa panaskan dulu 180'c.

Ambil spatula.Adunan td letak di atas baking sheet.Bentukkan ikut kesukaan. Bulat ke empat segi ke heart shape ke. Nak buat kecik-kecik pun boleh.Bila nak masukkan adunan bakar kan pada suhu rendah 140'c macam tu.Bakar selama 1 jam ataupun sehingga kekuning-kuningan di atasnya.Belah bawah pun tak lembik sangat.Rasa puas hati.Sejukkan dulu dalam oven biar oven terbukak sikit.

Lepas tu anda hias lah dengan apa jua topping yang anda nak. Letak whipped cream perah lemon bagi masam-masam sebab meringue tu dah manis kan. Letak lah buah-buahan yang enak :)


No comments:

Post a Comment